Vochtophoping in bepaalde lichaamsdelen?

Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in bepaalde delen van het lichaam, zoals in de armen de benen, de heupen en in de borst. Een veel voorkomende klacht is dan ook een moe, zwaar gevoel in het betreffende gebied. Deze vochtophopingen (een veneus, lymfoedeem of lipoedeem) kunnen op verschillende manieren worden behandeld, zoals door manuele lymfdrainage aangevuld met IPC, tapen en zwachtelen.

Huidtherapie Korbl speelt een grote rol in de nazorg en begeleiding bij vrouwen na (borst)kanker. De gevolgen hiervan zijn vaak ingrijpend. Zo kunt u last hebben van vochtophoping vanwege een beschadigd lymfestelsel, een vastzittend litteken of een pijnlijk gebied als gevolg van bestraling. Wij helpen u graag uw klachten weer onder controle te krijgen en zodoende te verminderen.

Afspraak maken!

Manuele lymfdrainage

Met een zachte en pompende beweging wordt het fijne lymfvaten netwerk direct onder de huid gestimuleerd – als gevolg worden de vochtopname door de lymfvaten en de afvoer van weefselvocht hierdoor verhoogt. Bij verharding van het weefsel worden ter aanvulling op deze manuele behandeling speciale oedeem -en fibrosegrepen toegepast.

IPC

De IPC is een manchet, die zich door middel van een pomp met lucht vult. Het principe is het regelen van een geautomatiseerde drukopbouw. Elk manchet bestaat namelijk uit overlappende luchtkamers. Door deze luchtkamers afwisselend met lucht te vullen en leeg te laten lopen, ontstaat een pompbeweging, waardoor het oedeem omhoog geperst wordt.

Ambulante compressietherapie

Bij ambulante compressietherapie worden elastische zwachtels gebruikt om oedeem in bijvoorbeeld uw arm of been terug te dringen zodat het weer een stabiele omvang krijgt. Door het aanleggen van zwachtels wordt van buitenaf een continue druk gegeven. Deze druk gaat zodoende het uittreden van vocht tegen en ondersteunt de afvoer van lymfe.

Het professioneel aanmeten van

Therapeutische kousen

Een andere behandelmethode is het laten aanmeten van therapeutische kousen. Het nut van een elastische therapeutisch kous is het tegengaan van oedeemvorming (vocht). Bij mensen met lymfe- of vaatproblematiek kan een therapeutisch elastische arm- of beenkous ondersteuning bieden. 



Door druk van buitenaf uit te oefenen op lymfe- en bloedvaten wordt de terugstroom van bloed en lymfevocht voorkomen of verminderd. Door het activeren van de spierpomp wordt de afvoer naar het hart bevorderd, waardoor de klachten zullen verminderen.