Last van verwijde bloedvaatjes in het gelaat?

Couperose en Spider Naevi

Couperose zijn chronisch verwijde bloedvaatjes. Ze komen meestal voor op de wangen en de neus en veroorzaken daar een rode huid. Couperose kan ontstaan door het verouderen van de huid, maar komt ook regelmatig voor na bijvoorbeeld een zwangerschap. Wij behandelen couperose met micro-coagulatie behandeling. Hierbij wordt een heel klein naaldje in het betreffende bloedvaatje in de huid gebracht. Door de intense warmte van de naald stollen de eiwitten in het bloed waarna het bloedvaatje verschrompelt en verdwijnt.

Spider Naevi is een huidaandoening gekenmerkt door een centrale, rode verhevenheid die meestal zo groot is als een speldenknop. Vanuit dit centrum waaiert een aantal haarfijne bloedvaatjes uit. De roodheid kan worden weggedrukt, dat wil zeggen dat door op de plek te drukken het bloed uit de vaatjes wordt geduwd. Bij het loslaten vullen de vaatjes zich echter weer onmiddellijk met bloed. De haarfijne bloedvaatjes bevinden zich vooral in het gelaat, de hals, de nek, op de handruggen en op de onderarmen. De precieze oorzaak van het ontstaan van een Spider Naevi is onduidelijk. Wel is bekend dat het een plaatselijke verwijding is van een klein bloedvaatje in de huid. Dit kan spontaan ontstaan of veroorzaakt worden door de zon, hormonale factoren of door een chronische lever of auto-immuunziekte.

De behandelingen voor Couperose en Spider Naevi variëren van elektrische coagulatie – waarbij de bloedvaatjes worden dicht gebrand en camouflagetherapie tot het gebruik van speciale huidverzorging die ervoor zorgt dat de bloedvaatjes minder snel zullen verwijden.

Afspraak maken!